Gå til primært indhold Gå til footeren

Thomas Harder

Adjungeret professor ved CBS med en cand.mag. i italiensk og historie. En dybdegående forståelse for kulturelle og historiske sammenhænge.
Foto: Vita Korsgaard

Send en uforpligtende forspørgsel på Thomas Harder

Eller ring

35 12 12 99

5 ud af 5

Blændende fremført - meget lydhør forsamling - især fordi nye vinkler og perspektiver blev inddraget.

Bente Møller Rasmussen

Markuskirken, Aarhus

Læs alle reviews

Et foredrag med Thomas Harder giver jer:

  • Indblik i alt fra fx Anden Verdenskrig til dansk, italiensk, jødisk og europæisk historie gennem personskildringer
  • Udfordringer og overraskelser i litterær oversættelse fra sprog til sprog
  • Anekdotens rolle og værdi i mundtlig og skriftlig formidling
Thomas Harders foredrag er en dybdegående rejse gennem historie, sprog og kultur, krydret med spændende anekdoter og sjove vinkler. Som en erfaren litterær oversætter og forfatter tager Thomas dig med på en oplysende tur gennem kunsten og håndværket ved oversættelse, udfordringerne ved brobygning mellem sprog og kulturer, samt den underholdende verden af anekdoter, vittigheder og vandrehistorier.
Læs den fulde profil: Thomas Harder

Send en uforpligtende forspørgsel på Thomas Harder

Foredrag

Thomas Harder foredrag: Birk - Historien om Kaj Birksted

”Behold I bare Tordenskjold, hvis vi må få Kaj Birksted,” sagde den norske kong Haakon VII angiveligt ved en officiel middag i København kort efter Anden Verdenskrig. Thomas Harder fortæller om den danske marineflyver Kaj Birksted (1915-1996), som efter Danmarks besættelse i 1940 flygtede til Norge og senere til Storbritannien, hvor han blev jagerpilot i det frie norske flyvevåben. Med 10 nedskydninger blev han et af luftkrigens ”esser” og en anerkendt leder af både norske Spitfire-eskadriller og en wing med tre eskadriller. Efter krigen blev Birksted en central figur i den danske forsvarsdebat, selvom hans moderne ideer ikke altid blev værdsat i Danmark. Han fortsatte sin karriere i NATO og sluttede som civilt ansat ekspert i 1980. I 2009 blev han hædret med en buste uden for Frihedsmuseet i København. Hør et spændende historisk foredrag med Thomas Harder, hvor han dykker ned i Kaj Birksteds bemærkelsesværdige liv og karriere.
Forespørg: Thomas Harder Birk - Historien om Kaj Birksted

Thomas Harder foredrag: En sten for Eva - Bogense 1855-Theresienstadt 1943

Thomas Harder og hans hustru, forfatteren og oversætteren Lene Ewald Hesel, fortæller sammen om deres arbejde med bogen ”En sten for Eva – Bogense 1855-Theresienstadt 1943”. Da Thomas Harder og Lene Ewald Hesel, i 2017 flyttede til Bredgade 51 i København, opdagede de, at en jødisk kvinde ved navn Eva Salomonsen havde boet i ejendommen, indtil hun den 1. oktober 1943, 88 år gammel og meget syg, blev deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt, hvor hun døde kort efter ankomsten. Thomas Harder og Lene Ewald Hesel fik i 2020 nedlagt en snublesten til minde om deres ”nabo” og arbejder nu på at skrive en bog om hende. Med Eva Salomonsens lange liv som den røde tråd fortæller Thomas Harder og Lene Ewald Hesel om aspekter af dansk, jødisk og europæisk historie og kulturhistorie fra købstadsliv i Bogense, hvor hun blev født i 1855, over det jødiske borgerskab i det moderne gennembruds København, som hun giftede sig ind i, til deportationen i oktober 1943 og hendes søns og hans to døtres flugt til Sverige og deres flygtningetilværelse. De to forfattere fortæller, hvordan man skriver en bog om en person, der aldrig har været kendt i offentligheden, om overraskende kilder, om hjælp fra uventede sider og om at knytte sig til et menneske, som man aldrig har kendt.
Forespørg: Thomas Harder En sten for Eva - Bogense 1855-Theresienstadt 1943

Thomas Harder foredrag: Dekameron/Fra sprog til sprog: Om at oversætte stor litteratur

Litterær oversættelse er en kunst og et håndværk, hvor der kan opstå mange uforventede udfordringer undervejs. Hvordan oversætter man f.eks. dialekt, fagsprog,vittigheder, ordspil, faste vendinger? Hvordan bygger man bro over kulturforskelle? Og skal man egentlig det? Er der noget, som ikke kan oversættes? Thomas Harder tager fat i disse og mange andre spørgsmål med afsæt i sit eget arbejde med forfattere som Umberto Eco, Salman Rushdie, Antonio Pennacchi, Giovanni Boccaccio, Giovanni Tomasi di Lampedua ...
Forespørg: Thomas Harder Dekameron/Fra sprog til sprog: Om at oversætte stor litteratur

Thomas Harder foredrag: Anekdoter

En anekdote betegnes som en kort, vittig fortælling, der karakteriserer en person, en befolkningsgruppe eller en begivenhed. Desuden er anekdoten en mundtlig, underholdende form, der samler sig om en enkelt pointeret hændelse, og den er ofte brugt i f.eks. foredrag til at illustrere en tankegang. Thomas Harder fortæller – med en masse eksempler – om anekdoten, dens brug og dens nære slægtninge som vittigheden og vandrehistorien.
Forespørg: Thomas Harder Anekdoter

Thomas Harder foredrag: Italien - Historisk og/eller netop nu

Italien Anmeldere har beskrevet Thomas Harders store bog om italiensk kultur og historie "Italien, Fra Mazzini til Berlusconi" (Gyldendal, 2006) som ”en af de bedste bøger, der nogen siden er skrevet om Italien på dansk”. Thomas Harder tilbyder foredrag om både historiske og helt aktuelle emner, f.eks.: Italiens samling; stat og kirke; fascisme og antifascisme; Italien i Anden Verdenskrig, Anden Verdenskrig i Italien; Silvio Berlusconi – Hvordan var han mulig?; migration; antieuropæiske populister partier ved magten; en aggressiv ekstremistisk højrefløj; stagnerende økonomi; en aldrende befolkning; mafia; mistillid til staten, den katolske kirke som kulturel og politisk kraft ...
Forespørg: Thomas Harder Italien - Historisk og/eller netop nu

Thomas Harder foredrag: De uønskede

I februar-maj 1945 kom flere end 200.000 tyske flygtninge til Danmark på flugt fra den sovjetiske fremrykning i Østprøjsen og langs østersøkysten. Fra 5. maj 1945 var flygtningene de danske myndigheders ansvar. I den første tid var flygtningene indkvarteret i skoler, sportshaller, militære anlæg m.v. overalt i landet, men efterhånden blev de samlet i isolerede lejre. Den største af dem var Oksbøllejren, som med sine 36.000 beboere blev omtalt som ”Danmarks sjettestørste by”. De sidste flygtninge blev sendt ud af Danmark i februar 1949. 17.209 flygtninge døde i Danmark. Thomas Harder fortæller om flygtningenes liv i Danmark, om det danske samfunds reaktion på denne ”anden invasion” og om de vanskelige internationale forhandlinger, som gjorde det muligt fra november 1946 til februar 1949 at sende flygtningene til de allierede besættelseszoner i Tyskland.
Forespørg: Thomas Harder De uønskede

Thomas Harder foredrag: Anders Lassens krig

Anders Lassen (1920-1945) var en af Anden Verdenskrigs højest dekorerede soldater. Han meldte sig til den britiske hær i 1941, hvor han kæmpede i specialkorpset Special Boat Service, der førte guerillakrig mod de tyske styrker på de Ægæiske øer. Anders Lassen deltog også ved kapringen af et italiensk passagerskib i den neutrale, spanske havn Fernando Po, og han holdt sig heller ikke tilbage i en række natlige overfald på de tyskbesatte engelske Kanaløer. Selv om Lassen ikke havde nogen egentlig officersuddannelse, avancerede han fra menig til major i rekordfart og blev hele tre gange dekoreret med Military Cross for sin tapperhed og handlekraft. D. 9. april 1945 faldt Lassen i kamp ved Comacchio på den italienske Adriaterhavskyst. Efter sin død blev han dekoreret med Victoriakorset, der er den fornemste britiske udmærkelse for tapperhed. Thomas Harder fortæller på engageret vis om Anders Lassens krigsindsats, og hvordan han indgik i det større strategiske billede. Men Thomas Harder sætter også fokus på Anders Lassen som person, og hvad der drev ham til sine bedrifter. Foredraget er baseret på Thomas Harders bog Anders Lassens krig ”9. april 1940-9. april 1945”, som i efteråret 2018 udkom i 3. reviderede udgave.
Forespørg: Thomas Harder Anders Lassens krig

Thomas Harder foredrag: Besættelsen i billeder

Med afsæt i sin store bog Besættelsen i billeder (L&R, 2015) viser Thomas Harder udvalgte fotografier fra besættelsen. Han fortæller om sit arbejde med bogen, der omfatter flere end 600 billeder, hvoraf en del ikke har været offentliggjort. Thomas Harder fortæller om alt det, man får at vide, hvis man ser grundigt nok på de billeder, som man ellers betragtede som velkendte. Bliv klogere på de billeder, der ikke forestiller det, som I hidtil troede, at de forestillede. Thomas Harder fortæller om falske eller konstruerede billeder og om, hvordan samlere, f.eks. på Facebook-grupper og andre uofficielle eksperter, kan hjælpe med at identificere motiver, personer og steder.
Forespørg: Thomas Harder Besættelsen i billeder

Thomas Harder foredrag: Kryssing

Biografien handler om den danske officer C.P. Kyssing (1891-1976), som var chef for Frikorps Danmark, indtil han i februar 1942 blev afskediget efter den dramatiske konflikt med Waffen-SS. Til trods for Kryssings stærke højreorienteret og antikommunistiske holdning, var han ikke nazist, og insisterede derfor på, at Frikorps Danmark skulle være en selvstændig dansk og upolitisk styrke. I 1942 blev Kryssing afskediget, og erstattet med nazisten C.F. von Schalburg. Afskedigelsen var hård for Kryssing, og han var for stolt og stædig til at vende tilbage til den danske hær, og blev derfor i Waffen-SS. Grunden til at han blev i Waffen-SS skyldes, at han gerne ville være i nærheden af sine to sønner, der begge havde meldt sig i Waffen-SS. I december 1943 blev han udnævnt til at være chef for en kampgruppe, som deltog i forsøget på at standse en sovjetisk offensiv, der ville befri Leningrad og trænge tyskerne tilbage gennem de baltiske stater. Men pga. sin hustru, Kamma, der var blevet invalid under et luftangreb samt sønnernes død i Østfronten, forlod Kryssing sin kommando i marts 1944 for at være sammen sin hustru. I marts 1945 blev Kryssing taget til fange af amerikanerne, og blev i 1946 overdraget til de danske myndigheder, hvor han blev idømt otte års fængsel, som dog blev nedsat til fire år. Biografen bygger på danske, tyske, britiske og amerikanske arkiver samt tusinder af breve og private noter af Kryssing – en mand hvis stolthed og politiske blindhed gjorde ham til medskyldig i det Tredje Riges forbrydelser.
Forespørg: Thomas Harder Kryssing

Thomas Harder foredrag: Den danske partisan

Bogen "Den danske partisan" handler om den danske krigshelt, Arndt Paul Richardt Lauritzen (1915-1978), som gennem sit liv havde flere titler i form af bl.a. dansk officer, italiensk partisan, forretningsmand og hemmelig agent i flere lande. Disse mange titler førte dog også til, at han tit blev bragt i ekstremt farlige situationer. Men gennem hans mod og karisma blev han til en af de mest beundrede lederskikkelser i frihedskampen i Norditalien fra vinteren 1943-44 til april 1945.
Forespørg: Thomas Harder Den danske partisan

Thomas Harder foredrag: Rom – Historisk og aktuelt – Pladser og paladser

Foredraget kan tilrettelægges på forskellige måder alt efter publikums interesse og behov. Det kan handle om Roms historie fra grundlæggelsen til vore dage, pavernes Rom, fascismens Rom, Rom som hovedstad, det moderne Rom, det politiske rom, kirkens Rom, turisternes Rom ... Foredraget kan også fokusere på Roms pladser og paladser: "Piazza" og "palazzo" er centrale begreber i italiensk kultur. Foredraget ”Rom – pladser g paladser” handler om "pladsen" og "paladset" generelt og i særdeleshed i Rom i fra årtierne umiddelbart før byen blev Roms hovedstad i 1870, til den fascistiske periodes store bygge- og byplanprojekter. Indledning til "Viden om - Rom" Aarhus Universitetesforlag, 2012
Forespørg: Thomas Harder Rom – Historisk og aktuelt – Pladser og paladser

Kundeanmeldelser

5 ud af 5

Blændende fremført - meget lydhør forsamling - især fordi nye vinkler og perspektiver blev inddraget.

Markuskirken, Aarhus

Thomas Harder

Bedømt 5.00/5 baseret på 1 kundeanmeldelser

Thomas Harder

Spændende foredrag om historie, forfatterskab og anekdoter

Thomas Harder er opvokset i en dansk-italiensk familie i København, hvilket gjorde det naturligt for ham at interessere sig for sprog, og for hvordan forskellige kulturer hver især fortolker verden. Thomas er cand.mag. i italiensk og historie og desuden uddannet i konferencetolkning. Hans karriere spænder over litterær oversættelse, forfattervirksomhed, konferencetolkning, journalistik, litteratur- og tv-anmelderi.

Thomas har skrevet bøger om danske krigshelte og antihelte, besættelsen, mafiaen, Italien, italiensk mad, Rom, sprog, tosprogethed, oversættelse og tolkning og den danske folkelighed. Han appellerer til et bredt publikum, og har foredrag som bl.a. spænder lige fra gymnasier til universiteter og fra danske virksomheder til foreninger.

Book Thomas Harder til et oplysende foredrag om historie, forfatterskab og anekdoter.

Send en uforpligtende forspørgsel på Thomas Harder

Brug for hjælp?

Telefon: 35 12 12 99

E-mail: kontakt@forfatterforedrag.dk