Tlf.35 12 12 99

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Thomas Bolander

Aktuelle foredrag om kunstig intelligens og fremtidens kompetencer

Thomas Bolander

Professor på DTU og forsker i kunstig intelligens

Uforpligtende forespørgsel på Thomas Bolander

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Thomas

Lecture icon

Foredrag

Thomas Bolander, ph.d., er professor på DTU (Danmarks Tekniske Universitet), hvor han forsker i kunstig intelligens. Hans forskning fokuserer primært på sociale aspekter af kunstig intelligens, altså hvordan vi gør fremtidens computere, smartphones og robotter socialt intelligente, så de også kan begynde at forstå lidt af, hvordan vi mennesker tænker. Målet er at kunne lave computere og robotter, som kan interagere socialt kompetent og fleksibelt med mennesker og andre robotter.

Thomas Bolander har givet en lang række inviterede foredrag ved internationale konferencer og er samtidig meget aktiv i populærvidenskabelig forskningsformidling af kunstig intelligens igennem foredrag, radio og TV, skrevne og online medier. I 2019 modtog han H.C. Ørsteds Sølvmedalje for fremragende forskningsformidling. Prisen er kun givet én gang yderligere siden år 2000. Thomas Bolander er forfatter til bogen “Hvordan ser fremtiden ud med kunstig intelligens”, udgivet i serien Moderne Ideer på Informations Forlag i oktober 2019.

I 2006 modtog Thomas Bolander prisen som årets underviser på DTU og er nomineret til prisen mange gange siden. Udover undervisning af studerende har Thomas undervist på adjunktpædagogikum og i forskellige efteruddannelsestilbud, blandt andet på DTUs Executive MBA-uddannelse.

Thomas Bolander sidder i en række kommissioner, ekspertpaneler og bestyrelser, herunder bestyrelsen for Matematikcenter, direktionen af Scandinavian Logic Society, redaktionen af tidsskriftet Studia Logica og medlem af SIRI- og TechDK-kommissionerne. I sidstnævnte kommissioner bidrager Thomas med diskussioner omkring de samfundsmæssige og etiske aspekter af kunstig intelligens. Han er ydermere videnskabelig rådgiver og medarrangør af Science & Cocktails, som arrangerer populærvidenskabelige foredrag.

Se foredrag med Thomas Bolander
Foredrag af Thomas Bolander

Kunstig intelligens og fremtidens kompetencer

Kunstig intelligens har potentiale til at overtage en lang række rutineprægede opgaver og gøre livet lettere og mere behageligt for os mennesker – på samme måde som eksempelvis allerede opvaskemaskiner og biler har gjort det. Men kunstig intelligens er noget meget mere generelt end bare en opvaskemaskine eller en bil. Det handler om generelle teknikker til at simulere aspekter af menneskelig kognition, og har dermed potentielt en enorm rækkevidde.

Det skulle i princippet kunne gøre vores liv endnu lettere og mere behagelige, men der er også en lang række udfordringer. Der er både rent tekniske udfordringer med overhovedet at få kunstig intelligens til at opføre sig, som vi ønsker det, men også udfordringer omkring indvirkningen af kunstig intelligens på fremtidens samfund og jobmarked. Bliver vi mennesker overflødige? Hvordan bliver kvaliteten af problemløsningen, hvis det er kunstig intelligens, der står bag roret? Kan vi forstå den kunstige intelligens’ beslutninger, kan vi kommunikere med kunstig intelligens? Hvad skal vi mennesker lave, hvis kunstig intelligens kan overtage en lang række af vores opgaver? Er der stadig noget, som vi mennesker er unikt bedre til end maskinerne?

For at forstå kunstig intelligens og dens potentielle indvirkning på fremtidens samfund og kompetencer er det nødvendigt at dykke lidt dybere ned i, hvad teknologien egentlig består af, og på hvilke måder den efterligner (eller ikke klarer at efterligne) menneskelig intelligens.

Foredrag af Thomas Bolander

Kloge børn og dumme robotter

I Thomas Bolanders forskning er han især optaget af, hvordan vi gør fremtidens computere, smartphones og robotter socialt intelligente, så det ikke kun altid er os mennesker, som skal prøve at forstå, hvordan maskinerne tænker, men de også kan begynde at forstå lidt af, hvordan vi tænker.

Kunstig intelligens handler ikke kun om at lave maskiner, der kan træffe de rigtige beslutninger, de bliver også nødt til at kunne forklare og kommunikere deres beslutninger og ræsonnementerne bag dem til os mennesker. Og intelligens – hvad enten den er naturlig eller kunstig – handler ikke kun om at gøre, hvad du bliver bedt om, men også proaktivt at tilbyde hjælp og foreslå alternative løsninger. Sådanne evner er hos os mennesker dybt forankret i den sociale intelligens: evnen til at forstå andre og den sociale kontekst effektivt og dermed blive i stand til at interagere succesfuldt med andre.

I Thomas Bolanders forskning prøver han at give computere og robotter et niveau af social intelligens, som giver dem tilsvarende evner. Det er dog ikke helt ligetil. Social intelligens bliver ofte angivet som værende blandt de 3 vanskeligste menneskelige evner at efterligne med kunstig intelligens. Selv små børn har i nogle situationer sociale evner, som stadig er en stor udfordring at efterligne på robotter.

I dette foredrag vil Thomas Bolander pege på udfordringerne med kunstig social intelligens, sammenligne menneskelig og kunstig social intelligens og fortælle om udviklingen af kunstig intelligens med sociale evner.

Foredrag af Thomas Bolander

Kunstig intelligens, medier og demokrati

Vores adfærd bliver i højere og højere grad påvirket af algoritmer, som udvælger hvilket indhold, vi bliver eksponeret for på internettet. Samtidig bliver flere og flere beslutninger af afgørende betydning for mennesker truffet af algoritmer, eksempelvis hvad vi får lov at poste på sociale medier. I den mere alvorlige ende foretages der også eksperimenter med automatisering af kritiske vurderinger omkring prøveløsladelse, aktiveringstilbud og tvangsfjernelse af børn.

Hvad er konsekvensen for os mennesker, når vi lader kunstig intelligens træffe beslutninger, både om hvilke dele af verden vi ser, og måske også om de muligheder og tilbud vi får i verden? Algoritmer og kunstig intelligens har en lang række styrker og fordele og kan eksempelvis hjælpe med bedre diagnostisering af en række sygdomme, ligesom de fleste af os er godt tilfredse med effektive søgemaskiner som Google og effektive systemer til rutefinding som Google Maps. Kunstig intelligens har dog også en række potentielt problematiske bagsider, som gør, at vi kan ende med at blive udnyttet frem for at blive hjulpet – hvad enten det nu er tilsigtet af dem, som har udviklet algoritmerne, eller ej.

Foredraget vil belyse både de positive og negative indvirkninger, som kunstig intelligens kan have på os mennesker, især i relation til medier, demokrati og tillid.

Referencer

Forespørg på Thomas Bolander

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 12 12 99