Tlf.35 12 12 99

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Mette Holm

Foredrag om Kina, FN, demokrati og digitalisering

Mette Holm

Foredragsholder og ordstyrer

Uforpligtende forespørgsel på Mette Holm

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Mette

Lecture icon

Foredrag

Med udgangspunkt i sit lange virke i Kina og omegn holder Mette Holm underholdende og engagerede foredrag om Kinas udvikling, om kinesernes hverdag såvel som stor- og sikkerhedspolitik. Hendes foredrag om FN, Verdensmålene, Myanmar, Mongoliet og om menneskerettigheder er også populære. Foredragene holdes på dansk eller engelsk, ligesom Mette Holm er rutineret ordstyrer/moderator på begge sprog. Ud over de nævnte foredragseksempler, målretter Mette gerne emne og vinkel i forhold til jeres arrangement.

Mette Holm er hyppigt anvendt kommentator og debattør om Kina, andre asiatiske lande såvel som menneskeretsanliggender og udvikling. Hun er populær foredragsholder og ordstyrer. Hun kender Kina ud og ind og har siden 1980 levet, rejst og arbejdet sammenlagt over 10 år i det vældige land, som korrespondent for bl.a. TV-avisen, Orientering på DRP1, Jyllands-Posten, TV2’s Nyheder, Weekendavisen m.fl. Hun har også rapporteret flittigt fra Kinas nabolande.

Mette Holm har skrevet 15 bøger, flest om Kina; andre om Myanmar, Vietnam, Mongoliet, menneskerettigheder i Asien mm. Hun har desuden skrevet tre bøger med sin mand, Mogens Lykketoft (om Kina, Myanmar og FN). Dertil kommer bidrag til diverse antologier. Mette gæsteforelæser også på universiteter og andre uddannelser herhjemme, i Kina, Mongoliet, Laos og Cambodia.

Se foredrag med Mette Holm
Mette Holm foredrag

Hvad sker der i Kina? Hvad sker der med Kina?

Dobbeltforedrag med Mogens Lykketoft. Er Kina en trussel eller en nødvendig partner? Hvad vej går Kina under XI Jinpings enevældige og ensrettede styre? Mette Holm og Mogens Lykketoft kan tilsammen bidrage med enestående viden og erfaring om Kinas udvikling de seneste fire årtier og give et bud på fremtiden: Mette har siden 1981 opholdt sig og rejst rundt i kæmpelandet i alt ti år – som studerende, udenrigskorrespondent, rejseleder og privat rejsende. Mogens har siden 1978 besøgt Kina i alt 18 gange – i både delegationer, som finans- og udenrigsminister og formand for FN´s Generalforsamling og privat rejsende. De to kan levere en enestående fortælling både om og fra Kina i jordhøjde med befolkningen og om oplevelser med de højeste magtcirkler.

Foredraget varer 50-60 minutter, efterfulgt af debat og spørgsmål

Mette Holm foredrag

Protesterne i Hong Kong

Demokratitilhængere indledte sommeren 2019 massive og vedvarende, til tider voldelige, demonstrationer mod centralmagten i Beijing og den tidligere britiske kronkolonis lokalregering, der er udpeget af Beijing. Efter et år fik magthaverne i Beijing nok og brød alle aftaler og løfter om at give Hong Kong øget demokrati og selvstyre fra magtovertagelsen i 1997 og frem til 2047. Centralmagten kortsluttede Hong Kongs i forvejen begrænsede demokrati, forbød friheden til at kritisere Kina, satte hængelås på ytringsfriheden, mens en række organisationer med få dages varsel blev forbudt.

Briterne leverede i 1997 Hong Kong tilbage til Kina, hvis store reformator, Deng Xiaoping, udtænkte formlen ’Ét land, to systemer’ til en fremtidig forening af Taiwan og Folkerepublikken Kina. Hong Kongs overdragelse var prøveballon på formlen, og hver gang Kina er faret hurtigt frem, har Hong Kongs indbyggere rejst børster. Det kan de ikke længere.

Mette Holm analyserer den aktuelle situation og sætter protesterne i et historisk perspektiv, efterfulgt af spørgsmål og debat. Hun forklarer Hongkongs mærkværdige udvikling fra britisk kronkoloni til moderne, demokratihungrende samfund under kinesisk overherredømme.

Mette Holm foredrag

Demokrati og digital dannelse

Internettet giver os en flodbølge af muligheder – og faldgruber med veje og vildveje, vi aldrig havde forestillet os. Vilde fremskridt for forskning, enorme og uhyggelige muligheder for overvågning, flersporede motorveje og medier for begejstring, indfald, udfald og overfald i cyber space. Tankeløse unge kommer galt afsted, uskyldige opslag følger dem hele vejen fra folkeskolen til jobsøgningen som voksne. Hvert skridt, vi tager, kan spores. Vore vaner i dette grænseløse spind er den nye uhåndgribelige vare, der handles, uden vi aner hvordan, af hvem, og hvad vi skal stille op. Velkommen til overvågningskapitalismens tid.

Sideløbende er staten i Kina begyndt at bruge ansigtsgenkendelse. Staten samler alle oplysninger om borgerne og tildeler dem score, en social kreditvurdering, som i bedste fald giver dem fine chancer i tilværelsen, i værste fald udelukker dem fra f.eks. uddannelse, gode jobs, ferie, tog- og flyrejser osv..

Vi har regler for at begå os sikkert i trafikken, uskrevne regler for almindeligt samkvem ude, hjemme, på arbejde, i skolen, nedfældede forpligtelser for internationalt samkvem og for staters ansvar over for borgerne. Kan vi skabe færdselsregler i grænseoverskridende cyber space? Mette Holm fortæller med udgangspunkt i Kinas altomfattende overvågning om perspektiverne for os og for demokratiet.

Mette Holm foredrag

Verdensmålene for bæredygtighed

Menneskeheden står over for enorme udfordringer, som kræver tilpasning. Kloden er ikke blevet mindre. Vi er blevet flere, især Vestens forbrug er vokset. Intet under, at mennesker i andre dele af verden rækker ud efter samme levefod. Sikkert er det, at de ikke kan opnå den, og vi kan ikke beholde den. Det er ikke i sig selv en tragedie, det kan ligefrem blive sjovt, men det kræver tilpasning, nye vaner og fornyelse i den måde verdens befolkning begår sig. Nøglen er de nye Verdensmål, som verden har forpligtet sig til og som for første gang anskuer klodens fremtid i sammenhæng. Der er ingen Plan B, for vi har ingen Planet B. Hør kort og klart om verdensmålene. Muligheder, faldgruber og forhindringer. Og hvad rager det i grunden os?

Dette oplæg kan også udformes og uddybes som temadag, inspirationsformiddag eller –eftermiddag med inddragelse af tilhørerne i forskellige aktiviteter, hvad enten det er skole- eller gymnasieelever, medarbejdere på en arbejdsplads, ngo’er eller andre, der vil inddrage verdensmålene i deres arbejde eller blot sætte sig bedre ind i dem.

Mette Holm foredrag

Kinas magt, agt og virkelighed i det 21. århundrede

Kina vokser – ud over alle grænser. Hvad er masterplanen?

Kina stiler mod en ledende rolle i verden – godt hjulpet på vej af USA’s Donald Trumps slingrende udenrigspolitik og fossile klimapolitik. Kina fører an i kampen mod klimaforandringerne, investerer massivt i international udvikling og fredsbevaring; den nye Silkevejsplan, ’One Belt, One Road’, skal forbinde Kina med Europa og Afrika. Kina er også i færd med at effektuere verdens tætteste overvågning af de næsten 1,4 mia. kinesere, tilsidesætter menneskerettigheder og tilstræber at dominere hele verdens mediedagsorden.

Foredraget varer 50-60 minutter, efterfulgt af debat og spørgsmål

Mette Holm foredrag

Ordstyrer/moderator

Mette Holm er erfaren ordstyrer, typisk ved konferencer om asiatiske og udenrigsanliggender, menneskerettigheder, udviklingsspørgsmål såvel som Global Sundhed. Også her er det jeres arrangement, der afgør indhold og form.

Mette Holm foredrag

Forespørg på dette foredrag Dobbeltforedrag med Mogens Lykketoft

I Verdens tjeneste – om FN og verdensmålene med udgangspunkt i parrets fælles bog om tilværelsen i FN under Mogens Lykketofts formandskab for FN’s 70. Generalforsamling. Parret holder også fælles foredrag om Kina og Myanmar, som de også har skrevet fælles bøger om.

Referencer

Forespørg på Mette Holm

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 12 12 99