Gå til primært indhold Gå til footeren

4.75 ud af 5

Topanmeldt!

Henrik Hvenegaard Mikkelsen

Nysgerrig antropolog med passion for kulturforståelse. Erfaren forfatter og inspirerende foredragsholder. Brobygger mellem forskellige verdener.

Send en uforpligtende forspørgsel på Henrik Hvenegaard Mikkelsen

Eller ring

35 12 12 99

5 ud af 5

Henrik Hvenegaard Mikkelsen besøgte Eliaskirken, hvor han holdt sit foredrag Exit Job, som jeg varmt kan anbefale! Henrik trak de store historiske og antropologiske tråde og benyttede sig samtidigt af sin egen personlige fortælling i forsøg på at beskrive det moderne menneskes ofte hektiske arbejdsliv. Et foredrag der passer særdeles godt i kirken, hvor vi netop forsøger at være en modpol til præstationssamfund.

William Salicath -Sognepræst, Eliaskirken

Læs alle reviews

Et foredrag med Henrik Hvenegaard Mikkelsen giver jer:

  • Indsigt i det paradoksale forhold mellem forældres hyperfokusering på børn og børnenes mistrivsel, og hvordan vi kan navigere dette
  • En fascinerende rejse gennem hovedjagtens historie og dens betydning i menneskelig kultur, inklusive moderne eksempler
  • En personlig fortælling om at forlade en karriere i jagten på meningsfuldt arbejde, med perspektiver på arbejdsmarkedets udvikling og individuelle behov
Henrik er en erfaren foredragsholder, som fortæller levende og underholdende om et væld af temaer – altid med udgangspunkt i sit mangeårige arbejde som antropolog under til tider ekstreme forhold. Henrik er desuden en fast stemme i den offentlige debat og har ofte skrevet og udtalte sig om barndom, aldring, leg, forældreskab og arbejdsliv. 
Læs den fulde profil: Henrik Hvenegaard Mikkelsen

Send en uforpligtende forspørgsel på Henrik Hvenegaard Mikkelsen

Foredrag

Henrik Hvenegaard Mikkelsen foredrag: Sejlivede myter om arbejde – om trivsel og arbejdsglæde i Danmark

”I dit ansigts sved skal du spise dit brød”. Det var Guds ord til Adam - og ifølge det Gamle Testamente var det hårde arbejde således med os fra vores første færd som mennesker. Men i dag stiller stadig flere spørgsmålstegn til, hvilken rolle arbejdet skal spille i vores liv og kræver, at vores arbejde skal give mening. Det har for nyligt fået Statsminister Mette Frederiksen til at udtale at ”vi skal gøre op med den sejlede myte, at det at gå på arbejde skal være lystbetonet”. Men spørgsmålet er, hvad der i virkeligheden er den sejlivede myte? Det besvarer Henrik i dette foredrag, ved at tage publikum med på en underholdende og indsigtsfuld rejse gennem det moderne arbejdsmarked for at forstå, hvordan vi kom til at se arbejde som det mest centrale i vores liv. Men for at kunne gøre det, skal vi også rejse tilbage i tiden. For vores forhold til arbejde har nemlig ændret sig radikalt igennem tiden. Meget tyder på, at “arbejde” i 99 procent af vores tid på jorden som art netop har været lystbetonet og i øvrigt ikke har optaget meget tid i hverdagen. Så hvad gik der galt? De færreste vil, når de ligger på deres dødsleje, ønske, at de havde brugt mere tid på arbejde og mindre på deres nære relationer. Derfor har vi brug for bedre at forstå, hvorfor vi i dag befinder os i en situation, hvor forholdet til arbejde betyder, at mange udvikler stress, og hvor vi får stadigt sværere ved at finde mening i vores arbejde.
Forespørg: Henrik Hvenegaard Mikkelsen Sejlivede myter om arbejde – om trivsel og arbejdsglæde i Danmark

Henrik Hvenegaard Mikkelsen foredrag: BØRNEVÆLDE

Forældre har igennem årtier fået at vide, at de skal gøre mere for deres børn, de skal engagere sig i børnenes liv, investere sig i fælles aktiviteter, være til stede og lytte aktivt til børnene og være opmærksomme på, hvis børnene viser tegn på mistrivsel. Vi er kort sagt blevet hyperfokuserede på vores børn og har kronisk dårlig samvittighed over alligevel ikke at gøre det godt nok. Men samtidig får vi at vide, at dette fokus på børnene netop forårsager mistrivsel. Hvordan er vi endt i denne paradoksale situation - og hvordan kommer vi videre? Med udgangspunkt i bogen “Børnevælde” tager Henrik Hvenegaard Mikkelsen publikum ud på en underholdende og indsigtsfulde foredrag rejse ind i kernefamilien og forældreskabet. Det er en rejse, der stiller skarpt på, hvordan vi i er blevet underlagt en forestilling om, at barnets tarv varetages bedst inden for den arena, som vi kalder kernefamilien - og hvordan den forestilling præger vores liv på godt og ondt.
Forespørg : Henrik Hvenegaard Mikkelsen BØRNEVÆLDE

Henrik Hvenegaard Mikkelsen foredrag: Ansigt til ansigt med hovedjægere

Hvorfor er hovedjagt blevet praktiseret på tværs af kulturer siden tidernes morgen? Det er ikke et spørgsmål man reflekterer over hver dag. Men spørgsmålet har optaget antropolog Henrik Hvenegaard Mikkelsen indgående. For det er nemlig ikke kun et fænomen som vedrører ritualer hos eksotiske stammefolk. Det var en større skandale, da det viste sig at tyske soldater i Afghanistan samlede på taliban-kranier. Dernæst kan ISIS berømmelse på de sociale medier tilskrives deres sans for at iscenesætte halshugninger. Hovedjagt er pludselig en del af vores virkelighed i dag. Tag med på en vanvittig rejse i tid og sted igennem den måske uhyggeligste praksis, som man har fundet på tværs af samfund: hovedjagten. I dette foredrag starter vi i de regnvåde bjerge i det nordlige Filippinerne, hvor Henrik har tilbragt en lang periode blandt et berygtet hovedjægerfolk. Men derfra springer vi over til spørgsmålet: hvad er det ved hovedet, som gør, at det er det foretrukne trofæ blandt krigere igennem historien? For at forstå det spørgsmål, skal vi se på den rolle som ansigtet spiller i mellemmenneskelig interaktion. Det viser sig nemlig, at vi ved at forsøge at forstå noget så fremmed som hovedjægere ender med at lære noget om sig selv.
Forespørg: Henrik Hvenegaard Mikkelsen Ansigt til ansigt med hovedjægere

Henrik Hvenegaard Mikkelsen foredrag: TILBAGE TIL LEGEN! 

Legen i det moderne samfund har trænge kår. Vi har fået stadig mindre tid til leg i hverdagen - og mange vil måske endda mene, at leg hovedsageligt hører til børnenes verden. Dette foredrag viser, hvad det skyldes. Med udgang i bogen “En Historie om Mennesket: Sapiens og Meningen med Tilværelsen” tager antropologerne Rane Willerslev og Henrik Hvenegaard Mikkelsen publikum ud på en rejse hundretusindvis af år tilbage i tiden, tilbage til da vi levede som jæger-samlere, for at forstå den rolle, som leg har spillet siden tidernes morgen. Legen har nemlig været en drivende faktor i menneskets udvikling. Men med landbrugets fremkomst skete der den opsplitning i “arbejde” og “leg”, som stadig præger os i dag. Tiden er nu kommet til at lære at kaste nyt lys på vores fortid og lære af jæger-samlerne, så vi kan få noget modstandskraft overfor de kræfter i samfund, som presser os ud af legen. Foredraget er underholdende, provokerende og fortælles på en måde, så alle kan være med. Foredraget indeholder en række kerne-fortællinger, som gør, at den mere faglige viden ikke føles kedelig. Dernæst bliver fortællingen knyttet til menneskers livsvilkår i dag.
Forespørg : Henrik Hvenegaard Mikkelsen TILBAGE TIL LEGEN! 

Henrik Hvenegaard Mikkelsen foredrag: EXIT JOB!

Vores forhold til arbejde er i skred. Begreber som “the great resignation” og “quiet quitting” peger på nye strømninger i samfundet: vi stiller større krav til indholdet af vores arbejde, vi fantaserer om at arbejde mindre og kræver at vores arbejde skal give mening. I dette foredrag fortæller Henrik Hvenegaard Mikkelsen den personlige historie om, da han i 2019 ikke længere kunne se meningen i sit arbejde arbejde og trak stikket på en international forskerkarriere - uden at have planer for fremtiden. Samtidig belyser foredraget, hvad der gjorde denne beslutning så vanskelig. For spørgsmålet er, hvad der holder os fast i jobs, som ikke gør os glade og som ikke tilfredsstiller os? For at besvare det spørgsmålet trækker han tråde fra det moderne jobmarkedet tilbage til forhistorisk tid, da mennesket blev arbejdere og fæstnede sit blik på fremtiden.
Forespørg : Henrik Hvenegaard Mikkelsen EXIT JOB!

Kundeanmeldelser

5 ud af 5

Henrik Hvenegaard Mikkelsen besøgte Eliaskirken, hvor han holdt sit foredrag Exit Job, som jeg varmt kan anbefale! Henrik trak de store historiske og antropologiske tråde og benyttede sig samtidigt af sin egen personlige fortælling i forsøg på at beskrive det moderne menneskes ofte hektiske arbejdsliv. Et foredrag der passer særdeles godt i kirken, hvor vi netop forsøger at være en modpol til præstationssamfund.

5 ud af 5

Henrik Hvenegaard Mikkelsen holdte et levende og underholdende foredrag med udgangspunkt i bogen “En Historie om Mennesket” ved Møn Bibliotek. Det var en fascinerende fortælling om menneskets historie, hvor man blev klogere på, hvordan livet var for forhistoriske mennesker og de forandringer der skete, da mennesket begyndte at dyrke jorden. Især var sammenligningen til hvordan vi lever i dag interessant og gav en masse stof til eftertanke. Foredragsholderen var meget nærværende overfor de mange fremmødte, som var meget begejstrede. Der var rig mulighed for spørgsmål, hvilket affødte en sjov, afsluttende diskussion.

4 ud af 5

Det var en fornøjelse først at høre Henriks spændende og tankevækkende foredrag om den måde, vi i dag lader børnene styre vores hverdag alt for meget. Men også om, hvor meget vi lægger under for alverdens eksperters råd og meninger, der stritter i alle retninger. Det gav efterfølgende anledning til god snak og spændende diskussion. Derfor udnyt muligheden for at høre foredraget, når og hvor det kan lade sig gøre.

5 ud af 5

Foredragsholderen var forberedt og vidende om sit emne. Dygtig og veltalende

5 ud af 5

Vi er en forældregruppe, der har haft fornøjelsen af et meget spændende foredrag fra Henrik Hvenegaard Mikkelsen. Foredraget satte på en fin måde spot på livet som forælder i et samfund, hvor vi ved stadig mere og bliver stadig mere opmærksomme på alle de farer, der kan lure derude. Med tilsvarende ansvarsfølelse ift. at give vores børn de bedste vilkår. Men for hvis skyld? Med et udsyn til fremmede kulturer fik Henrik sat dialogen i gang om de ting, som vi går og gør uden at tænke over det. Det er et spændende og tiltrængt syn på vores egen virkelighed og hvad vi kan gøre, for at lave andre rammer om vores liv med børn, der giver plads til alle.

4 ud af 5

Henrik var rigtig venlig, og emnet var meget spændende.

5 ud af 5

Henrik H. Mikkelsen er vital, venlig, morsom, taler et sprog, så alle kan være med, uden at det føles uvidenskabeligt. Han har en meget solid viden om emnet. Det var en stor aften. Absolut anbefalelsesværdigt.

5 ud af 5

Henrik Mikkelsen giver med sine antropologiske studier os et oplyst spejl, så vi kan se det gode børneliv ud fra nye perspektiver. Fantastisk god formidler af interessant og tankevækkende forskning.

Bedømt 4.75/5 baseret på 8 kundeanmeldelser

Henrik Hvenegaard Mikkelsen

Fra leg til læring: Børnevældets rolle i kulturel udvikling.

Henrik Hvenegaard Mikkelsen har en ph.d. fra Aarhus Universitet og har udført feltarbejde i Danmark, Canada (Montreal) og Filippinerne med fokus på aldring, seksualitet, ensomhed, vold og politik. Han er til daglig indholdsansvarlig museumsinspektør ved Moesgaard Museum.

I sine foredrag tager han sit publikum med på en spændende rejse gennem tid og rum, hvor han forbinder lokale og globale perspektiver. Han formår at kombinere underholdende historier med vigtige pointer, så hans publikum altid er i gode hænder.

Ud over at have udgivet et væld af internationale forskningsartikler er Henrik hovedkraften bag bestselleren “En Historie om Mennesket: Sapiens og Meningen med Tilværelsen,” som han skrev sammen med Rane Willerslev, og “Børnevælde: Antropologens Håndsrækning til Maste Forældre.”

Book Henrik Hvenegaard Mikkelsen til inspirerende foredrag og få indsigt i kultur og aldringsforskning.

Send en uforpligtende forspørgsel på Henrik Hvenegaard Mikkelsen

Brug for hjælp?

Telefon: 35 12 12 99

E-mail: kontakt@forfatterforedrag.dk