Gå til primært indhold Gå til footeren

Peter Øvig Knudsen

Journalist og forfatter, der med stor personlighed udforsker sit litterære univers og reflekterer over eget liv.

4.71 ud af 5

Topanmeldt!
Foto: Simon Klein Knudsen

Send en uforpligtende forspørgsel på Peter Øvig Knudsen

Eller ring

35 12 12 99

4 ud af 5

Peter formidlede sammen med sin samtalepartner et svært emne, så alle i salen blev både berørte og meget klogere på psykisk sygdom.

Sussi

Syddjurs Bibliotek

Læs alle reviews

Et foredrag med Peter Øvig giver jer:

  • Historien om Oskar Plougmands afsløringer og indsats
  • Vigtigheden af at bryde tavsheden omkring børnemisbrug
  • Betydningen af støtte fra nære pårørende under psykisk sygdom
I Peters Øvig Knudsens foredrag dykker han ned i sit litterære univers og sit eget liv. Inspireret af sin seneste bog, “Dem, der ikke tier”, deler han i sit hjerteskærende foredrag historier fra tidligere børnehjemsbørn, der har været ofre for systematiske overgreb.
Læs den fulde profil: Peter Øvig Knudsen

Send en uforpligtende forspørgsel på Peter Øvig Knudsen

Foredrag

Peter Øvig Knudsen foredrag: Dem, der ikke tier

Da Peter Øvig Knudsen dykkede ned i en research om seksuelle overgreb mod børn på danske børnehjem, dannede der sig hurtigt et skræmmende billede af systematisk og omfattende svigt fra statens side. Dybt bevæget, følte Peter Øvig Knudsen en ubestridelig trang til at dele denne historie og sikre, at de tidligere børnehjemsbørns stemmer blev hørt. Dette ønske førte til skabelsen af hans rystende bog: "Dem, der ikke tier". Med udgangspunkt i sin nye bog, Dem, der ikke tier, fortæller Peter Øvig Knudsen i dette foredrag om en mørk tid i dansk historie. Han deler historier fra tidligere børnehjemsbørn, der var udsat for de organiserede seksuelle overgreb. Et lyspunkt i historien er den 88-årige psykolog Oskar Plougmand, der som tilsynsførende med børnehjem begyndte at tale med børnene og afslørede nogle af de massive overgreb, herunder forholdene på børnehjemmet Godhavn. Foredraget fokuserer især på to langvarige og grusomme begivenheder på Solgården i Tarm og Det Kongelige Opfostringshus i Hellebæk, hvor piger og drenge blev misbrugt. Trods adskillige anmeldelser blev misbruget kendt af mange, men afvist eller undertrykt. "Dem, der ikke tier" handler om vigtigheden af at bryde tavsheden om det skamfulde og traumatiserende, der er blevet påført små børn under statens varetægt. Foredraget sætter fokus på behovet for at tale om disse grusomheder og skabe forståelse og retfærdighed for ofrene."
Forespørg: Peter Øvig Knudsen Dem, der ikke tier

Peter Øvig Knudsen foredrag: Da Peter blev sindssyg, og Janne blev pårørende

I januar 2018 blev Peter Øvig indlagt på den lukkede psykiatriske afdeling på Rigshospitalet og fik diagnosen "svær psykotisk depression". Han var på det tidspunkt overbevist om, at hans kæreste, Janne Breinholt Bak, havde fundet en anden kæreste, ville sælge hans hus og tømme hans bankkonto. Efter en serie elektrochok blev han to måneder senere udskrevet uden tegn på sindssyge. Med udgangspunkt i sin nye bog, ”Jeg er hvad jeg husker”, som udkom i september 2021, fortæller Peter Øvig i dette foredrag om at bevæge sig ind i den dybe depression og om at blive underkastet en behandlingsform, elektrochok, som han frygtede mere end stort set alt på jorden – men som skulle vise sig mirakuløs. Peter Øvigs kæreste, Janne, havde før Peters alvorlige sygdom vænnet sig til hans depressioner, og de havde altid haft en tæt og åben dialog om hans mørke perioder. Men i efteråret 2017 og i månederne frem til hans indlæggelse oplevede hun, at hun ikke længere kunne hente ham tilbage til virkeligheden og til kærligheden i familien. I årene efter Peters indlæggelse er hun gang på gang vendt tilbage til, hvorfor hun på trods af situationens alvor havde så svært ved at træffe det afgørende valg om at få ham indlagt. Ikke kun fordi Peter Øvig og hun dengang havde et kritisk syn på psykiatriens mulighed for at helbrede depressioner, men lige så meget fordi det viste sig at være uoverstigeligt for hende som pårørende at tage ansvaret fra sin elskede. Peter Øvig blev helbredt efter syv elektrochok, men han opdagede også, at han efter sygdommen var blevet en anden. Det mærkede både han og Janne tydeligt, og de fortæller om den lange rejse tilbage til hverdagen, kærligheden og den store sammenbragte familie.
forespørg: Peter Øvig Knudsen Da Peter blev sindssyg, og Janne blev pårørende

Peter Øvig Knudsen foredrag: Da jeg blev sindssyg

I januar 2018 blev Peter Øvig indlagt på den lukkede psykiatriske afdeling på Rigshospitalet og fik diagnosen ’svær, psykotisk depression’. Efter en serie elektrochok blev han to måneder senere udskrevet uden tegn på sindssyge. Men rejsen tilbage til hverdagen og familien blev alligevel lang. Med udgangspunkt i sin nye bog, Jeg er hvad jeg husker, som udkom i september 2021, fortæller Peter Øvig i dette foredrag om at bevæge sig ind i den dybe depression og om at blive underkastet en behandlingsform, elektrochok, som han frygtede mere end stort set alt andet, men som skulle vise sig at være mirakuløs. Og ikke mindst beretter han om om at opdage, at han efter sygdommen faktisk var blevet en anden.
Forespørg: Peter Øvig Knudsen Da jeg blev sindssyg

Peter Øvig Knudsen foredrag: Min mor var besat

I november 2016 døde forfatteren Peter Øvigs mor. Allerede samme dag besluttede forfatteren, at han ville skrive en bog om sin deprimerede mor. Også bogens titel stod lysende klar for ham: Min mor var besat. I foredraget fortæller Peter Øvig om at vokse op som barn af en psykisk syg, ligesom han giver et billede af de mange andre traumatiske hemmeligheder bag de pæne facader i barndommens parcelhuskvarter. Men han beretter også om, hvordan noget begyndte at gå i skred i ham selv, da han under arbejdet med bogen fik adgang til sin mors psykiatriske journaler, og han selv røg ind i en alvorlig depression – præcis som sin mor. Da han to måneders psykiatrisk indlæggelse og syv elektrochok blev udskrevet, havde han ændret syn på sin mor.
Forespørg: Peter Øvig Knudsen Min mor var besat

Peter Øvig Knudsen foredrag: Ungdomsoprøret 50 år

I 1968 blev Danmark ramt af et ungdomsoprør, som kom til at forandre danskernes liv radikalt på næsten alle områder – nye kønsroller, friere sexliv, kollektive boformer, bevidsthedsudvidende stoffer, økologisk mad, østlig religiøsitet og provokerende kunst. Fra en lille avantgarde af hippier og aktivister bredte den nye livsstil sig i løbet af de kommende tiår ud over hele landet: I dag har selv den mindste flække en hashpusher og et yogahold. Men i virkeligheden bestod ungdomsoprøret af to vidt forskellige bevægelser: Med udgangspunkt i sine tobindsværker ’Blekingegadebanden’ og ’Hippie’ fortæller forfatteren Peter Øvig Knudsen om det store kærlighedsoprør, der eksploderede med ’Summer of Love’ i 1967, og som kom til at ændre alt. Og om det mere politiske studenteroprør i 1968, der førte til 70’ernes benhårde marxisme og decideret fundamentalistiske grupper. Undervejs vil Øvig også trække en tråd tilbage til besættelsestidens unge frihedskæmpere og frem til 80’ernes BZ’ere. Og han vil diskutere grænserne mellem terror og frihedskamp.
Forespørg: Peter Øvig Knudsen Ungdomsoprøret 50 år

Peter Øvig Knudsen foredrag: BZ: Du har ikke en chance – tag den!

Peter Øvig Knudsen er klar med et helt nyt foredrag om BZ-bevægelsen. Foredraget er baseret på hans anmelderroste bog om 80’ernes vigtigste oprørsgruppe. Flere hundrede unge tilsluttede sig bevægelsen, som mange af dem betragtede som en ny familie, og i medierne blev BZ uden konkurrence den mest omtalte politiske gruppering i 80’erne. Efterhånden blev sammenstødene mellem BZ og politi mere voldelige, og brosten blev suppleret med brandbomber og slangebøsser med stålkugler. Hele Danmark holdt vejret, da BZ’erne i efteråret 1986 belejrede et helt boligkvarter omkring Ryesgade på Østerbro, og de følgende år opgav politiet til sidst helt at komme i nærheden af de besatte huse. Hvis det ønskes, kan en tidligere BZ’er også deltage som gæst under foredraget. Peter Øvig forklarer: “I princippet kan jeg invitere enhver af de BZ’ere, som medvirker i bogen, til en gæsteoptræden ved mine foredrag efter nærmere aftale. Jeg har allerede en fast aftale med en af hovedpersonerne i bogen, Henrik Tud, om at han gerne deltager, ligesom jeg før har optrådt sammen med bl.a. Jannik Lindquist, Eva Lykke, Claus Hansen, Janne Høyrup, Maria ‘Miram’ Exner, Mariella Harpelunde og Lars Grarup.” Varighed: op til 2 timer inkl. pause og spørgsmål fra deltagerne.
Forespørg: Peter Øvig Knudsen BZ: Du har ikke en chance – tag den!

Peter Øvig Knudsen foredrag: Hippie 1 og 2

Peter Øvig Knudsens bøger: "Hippie 1 - Tre år og 74 dage der forandrede Danmark" og "Hippie 2 - den sidste sommer" følger dag for dag det store eksperiment med at skabe et nyt samfund på en mark ved landsbyen Frøstrup i Thy i sommeren 1970. Peter Øvig Knudsen beretter i dette foredrag om eksperimentet, der varede i 74 dage og havde rod i hippie-bevægelsen, som eksploderede over hele den vestlige verden med Summer of Love i 1967, og som de følgende tre år satte spørgsmålstegn ved alle normer og regler, ja, alt velkendt i det danske samfund.
Forespørg: Peter Øvig Knudsen Hippie 1 og 2

Peter Øvig Knudsen foredrag: Hippie – et koncertforedrag

Allerede under arbejdet med det første bind af Hippie-bøgerne besluttede Peter Øvig at indspille en lydbogsudgave i samarbejde med Tømrer-Claus, der ud over at være en af hovedpersonerne i bøgerne også er en central figur i det danske musikmiljø siden tresserne. Resultatet blev to lydbøger, hvor Peter Øvig læser op, og Tømrer-Claus har komponeret og indspillet musikken specielt til teksten. Sammen med klaviaturspilleren Marianne Sonntag opfører Peter Øvig og Tømrer-Claus gode historier fra lydbogen live, og ind i mellem fortæller de begge om hippietiden set med to generationers øjne.
Forespørg: Peter Øvig Knudsen Hippie – et koncertforedrag

Peter Øvig Knudsen foredrag: Frihedskamp og ungdomsoprør

Forfatteren Peter Øvig Knudsen trækker en rød tråd gennem sine dokumentariske bøger om de store dramaer i nyere Danmarkshistorie – fra besættelsestidens frihedskamp, som også var et ungdomsoprør, til hippiebevægelsen og Blekingegadebanden. Oprørerne begynder som idealister, men når de overskrider grænsen til vold og kriminalitet, kan begivenhederne risikere at komme ud af kontrol. Og idealisterne bliver i værste fald kynikere eller fundamentalister. Med historier fra sine bøger diskuterer Peter Øvig i foredraget, hvad forskellen er på frihedskæmpere og terrorister. Og hvornår vi selv bruger ’det gode formål’ til at retfærdiggøre uetiske handlinger. Foredraget kan også holdes i en særlig udgave for gymnasier og højskoler med vægt på, at oprørerne altid har været ganske unge mennesker.
Forespørg: Peter Øvig Knudsen Frihedskamp og ungdomsoprør

Peter Øvig Knudsen foredrag: Blekingegadebanden

Peter Øvig Knudsen giver i dette foredrag et indblik i tilblivelsen og historien om "Blekingegadebanden". Bøgerne følger bandemedlemmernes historie gennem mere end tyve år - fra gruppen vokser ud af ungdomsoprøret og Vietnam-bevægelsen sidst i tresserne og gennem næsten tyve års kriminalitet, kulminerende med kuppet mod postkontoret i Købmagergade i København i november 1988. Siden udgivelsen har bøgerne vakt voldsom debat, og efter krav fra et flertal af de politiske partier har regeringen indvilget i at nedsætte en særlig Blekingegade-undersøgelseskommission, hvis ikke PET-kommissionen trænger til bunds i sagen.
Forespørg: Peter Øvig Knudsen Blekingegadebanden

Peter Øvig Knudsen foredrag: Dokumentarisme

At skrive om virkeligheden er langtfra uproblematisk. Under arbejdet med sine bøger om besættelsestiden, Blekingegadebanden og Hippie-oprøret er Peter Øvig Knudsen igen og igen stødt på vidt forskellige beretninger om de samme begivenheder. Det tvinger den dokumentariske forfatter til at vælge, hvilke versioner han finder mest troværdige – og bagefter må han stå til regnskab for sine valg. Med eksempler fra sin omfattende research diskuterer Peter Øvig, hvad vi som mennesker egentlig kan huske fra vores eget liv, og hvad vi foretrækker at glemme. Og han spørger, om vi overhovedet kan fortælle sandfærdigt om fortiden.
Forespørg: Peter Øvig Knudsen Dokumentarisme

Peter Øvig Knudsen foredrag: Nakkeskuddet – og andre historier om at beskrive virkeligheden

I sin bog ’Nakkeskuddet – og andre historier om at beskrive virkeligheden’ (2014) opsøger Peter Øvig Knudsen sine største kampe med kilder gennem tiden. Hør bl.a. om konflikten med en kvinde, han opsøgte i forbindelse med sine bøger om Blekingegadebanden. Kvinden havde ikke fortalt sin familie om, hvad hun havde været involveret i dengang, og hun ville derfor ikke have hele historien frem - en situation, Peter Øvig Knudsen dengang ikke havde megen forståelse for.
Forespørg: Peter Øvig Knudsen Nakkeskuddet – og andre historier om at beskrive virkeligheden

Kundeanmeldelser

4 ud af 5

Peter formidlede sammen med sin samtalepartner et svært emne, så alle i salen blev både berørte og meget klogere på psykisk sygdom.

5 ud af 5

Foredraget levede op til vores forventninger, og Peter Øvig Knudsen havde målrettet sit foredrag til deltagerne i henhold til de oplysninger, vi havde givet ham om dem, og hans foredrag var struktureret omkring de ønsker, vi have til foredraget. Vi havde en fin kommunikation med Øvig forud for konferencen; han var hurtig til svare, behagelig i sin kommunikation og tog konferencen og vores ønsker alvorligt.

5 ud af 5

Helsingør Gymnasium har haft Peter Øvig ude til alle sine klasser. Og det med stor succes. Peter Øvig talte om Hippiekulturen, men med udgangspunkt i besættelsen og de unge modstandsgrupper der opstod dengang. En kultur der fortsatte op i ungdomsoprøret og protesterne mod Vietnamkrigen og Verdensbanken. Dette blev så forbundet til historien om Blekingegadebanden og hippiekulturen. Det var en sammenbinding der gav vores elever et nyt kulturhistorisk perspektiv på vores nyere historie. Alt sammen fortalt særdeles levende og velformuleret. Her var alle optændte af foredraget og ingen havde lyst til at være på sms'en. Det var det alt for spændende til. Hvilket også kunne ses af den store spørgelyst efter foredraget.

5 ud af 5

Et foredrag der ramte plet til vores målgruppe. Veloplagte og velforberedte foredragsholdere. Høj kvalitet.

4 ud af 5

Peter Øvig er meget levende, ærlig og autentisk i sin måde at fortælle om sin psykiske sygdom på. Det er vigtigt, at mennesker som Peter og andre tør åbne op for det tabu, som psykisk sygdom ofte er.

5 ud af 5

Ærligt, berigende

5 ud af 5

Helt utroligt rørende og vedkommende oplæg, som har efterladt et aftryk i os, og mindet os om altid at være nysgerrige og lytte til børn.

Bedømt 4.71/5 baseret på 7 kundeanmeldelser

Peter Øvig Knudsen

Foredrag om eget forfatterskab.

Peter Øvig Knudsen, f. 1961, er oprindelig uddannet journalist, og udkom første gang i 1987 med bogen “Er du da sindssyg: en montage”. Skrevet med sin kollega Ina Kjøgx Pedersen. Peter har b.la. modtaget Cavling prisen, Læsernes Bogpris, Den Berlingske Journalistpris, Montanas Litteraturpris, prisen for Årets Historiske Bog fra Dansk Historisk Fællesråd for de to Blekingegadebanden bøger.

I 2004 modtog Peter Rosenkjærprisen fra Danmarks Radio for sine to bøger om besættelsestiden. I begrundelsen blev han kaldt “en af de største nulevende formidlere af den nyere danske historie”. Peter Øvig har i november 2022 modtaget Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse, som gives “for at hylde de danske kunstnere, der skaber og har skabt kunst af den ypperligste kvalitet og til glæde for mange”.

Han var en af de første journalister, som åbnede for en ny måde at skrive journalistisk på, hvor jeget bliver en del af historien, og de skønlitterære træk en del af skriften, og portrættet blev et af Peters varemærker. Han er forfatter til en række anerkendte bøger, hvoraf den seneste er “Dem, der ikke tier”.

Book Peter Øvig Knudsen til et inspirerende foredrag om sit eget forfatterskab, liv og journalistiske virke.

Send en uforpligtende forspørgsel på Peter Øvig Knudsen

Brug for hjælp?

Telefon: 35 12 12 99

E-mail: kontakt@forfatterforedrag.dk