Gå til primært indhold Gå til footeren

Et foredrag med Mikael Rothstein giver jer:

  • Indblik i religionernes mange kroge og afkroge, fra stenalderens ritualer til moderne religiøse bevægelser
  • Indsigt i menneskers religiøse praksisser og trossystemer, både hos nutidens nomadiske jæger-samlere og i fortidens samfund
  • Muligheden for at forstå og diskutere komplekse religiøse emner med en erfaren religionshistoriker, der gør det let forståelig
Mikael Rothstein (f. 1961) er religionshistoriker (mag.art. og Ph.d.). I mere end 35 år har han studeret forskellige religioner overalt i verden, i nutid såvel som i fortiden. Han har særligt arbejdet med nye religioner, sidenhen religion blandt nomadiske jæger-samlere, og nu også religion i stenalderen, fra menneskets oprindelse og frem.
Læs den fulde profil: Mikael Rothstein

Send en uforpligtende forspørgsel på Mikael Rothstein

Foredrag

Mikael Rothstein foredrag: Hvad pokker er religion egentlig?

Hvorfor er mennesker religiøse? Hvorfor tror folk på guder? Hvorfor har myter så stor kraft? Hvorfor går ritualer aldrig af moder? Om det er her eller ude i den store verden, så er billedet det samme. De fleste mennesker er mere eller mindre religiøse. Man skal dog ikke tage religion for givet. Giv forundringen en chance og spørg: Hvorfor producerer mennesker religion? Hvordan gør de? Og med hvilke konsekvenser? Foredraget giver en række videnskabelige svar og lægger op til debat.

Forespørg: Mikael Rothstein Hvad pokker er religion egentlig?

Mikael Rothstein foredrag: Hovedjagt og kraniekult

Indtil begyndelsen af 1900-tallet var hovedjagt almindeligt blandt risbønderne på Borneo. Man høstede hoveder hos fjenden, rensede kranierne og monterede dem i landsbyens langhus. Her hang de så og modtog ofringer, hvis man da ikke dansede med dem, madede dem og gav dem bad på særlige festdage. Til gengæld beskyttede de landsbyen og sikrede frugtbarhed, sundhed og beskyttelse mod de andre, som var på hovedjagt. Men hvad er den dybere forklaring på fænomenet? Tag med ind i regnskoven og få en forklaring. Ofte er det eksotiske faktisk til at forstå.

Forespørg: Mikael Rothstein Hovedjagt og kraniekult

Mikael Rothstein foredrag: Scientology og alle de andre

De nye religioner er ikke så meget i vælten som de var engang, men alle har hørt, at man skal holde sig fra religiøse sekter, at de er farlige og at man risikerer både hjernevask og kollektive selvmord hvis man kommer for tæt på. Sandt nok kan også nye religioner være problematiske og ligefrem farlige, men som regel er de ganske fredsommelige og harmløse. Følg med ind i det religionshistoriske laboratorium og hør om sekternes virkelighed og bliv klogere på ting, de fleste har hørt om, men reelt intet kender til.
Forespørg: Mikael Rothstein Scientology og alle de andre

Mikael Rothstein foredrag: Den historiske Jesus?

Det nye testamente er meget lidt historisk. Langt det meste er legendestof og en del er ren mytologi. Set indefra, dvs. fra et kristent perspektiv, hænger fortællingerne nydeligt sammen, men set i et religionshistorisk perspektiv er historien noget anderledes. I dette foredrag kommer fortællingen om Jesus ned på jorden. Foredraget handler om de mennesker, som udviklede den tidligste kristendom, om hvad de sagde om deres forbillede, Jesus, som selv er nærmest tavs. Vi ved hvad folk sagde om ham, men vi har kun en fornemmelse af hvad han selv kan have sagt og gjort.

Forespørg: Mikael Rothstein Den historiske Jesus?

Mikael Rothstein foredrag: Fugle og religion

Fugle flyver rundt overalt i religionshistorien, fra stenalderen til i dag. Men hvorfor og hvordan. Foredraget præsenterer myter, teologier, ritualer og religiøse billeder hvor fugle er i centrum, og viser hvordan ornitologisk kyndighed kan være et godt redskab når man vil forstå religiøse mennesker.

Forespørg: Mikael Rothstein Fugle og religion

Mikael Rothstein foredrag: Religionernes billeder

Langt de fleste religioner gør brug af billeder og figurer, og ofte vil en undersøgelse af billeder og skulpturer være en lærerig vej ind i ellers dunkle religiøse systemer. Nogle motiver er man fortrolig med, andre er komplet uforståelige. Omvendt vil ens egne billeder være umulige at tolke for andre, mens de tager deres egne for givet. Foredraget griber fat i den religionshistoriske værktøjskasse og baner vejen med eksempler fra hele verden til alle tider.

Forespørg: Mikael Rothstein Religionernes billeder

Mikael Rothstein foredrag: Religion og mad

Religion er ikke kun noget man gør og siger. Det er også noget man spiser. Mad er et betydningsfuldt religiøst udtryk overalt i verden, og en undersøgelse af hvordan mennesker tænker om og håndterer mad, åbner for en generel forståelse af deres religiøse forestillinger og ritualer. Foredraget dækker bordet og ser nærmere på hellig mad, rituelle retter, mad-tabuer og meget andet.

Forespørg: Mikael Rothstein Religion og mad

Mikael Rothstein foredrag: Regnskovens religion

I disse år bukker de sidste nomadiske jæger-samlere sammen. Dermed forsvinder nogle af menneskehedens ældste og mest succesfulde religionstyper. Gennem mange år har Mikael Rothstein studeret religion blandt de sidste jæger-samlere på Borneo. I foredraget fortæller han om sine rejser og om arbejdet med at grave sig ind til en forståelse af et verdensbillede som er meget anderledes end vores, og en holdning til tilværelsen, som vi nærmest ikke kender hos os selv.

Forespørg: Mikael Rothstein Regnskovens religion

Mikael Rothstein

Religionernes mange kroge og afkroge gennem tiderne

Mikael har holdt foredrag gennem hele sin karriere og er en meget afholdt foredragsholder. Han optræder altid med engagement og indlevelse, altid så man kan følge med, og altid om emner, der er relevante – og overraskende – for publikum.

Mikael Rothstein har også et forfatterskab med en lang række bøger og flere hundrede videnskabelige artikler. Hans værker udforsker forskellige religiøse forestillinger og ritualer. Heriblandt bøgerne “Regnskovens religion. Forestillinger og ritualer blandt Borneos sidste jæger-samlere” (2016), “Den kristne krop. Fem essays om kød, blod, hud og hår” (2018) , “Næsehornsfuglen skriger. Hovedjagt og kraniekult” (2021) ,og  “Jeg er en jaguar. Religionshistoriske essays” (2023).

Book Mikael Rothstein og få forståelse af menneskehedens religiøse udvikling.

Send en uforpligtende forspørgsel på Mikael Rothstein

Brug for hjælp?

Telefon: 35 12 12 99

E-mail: kontakt@forfatterforedrag.dk