Gå til primært indhold Gå til footeren

Et foredrag med Mich Vraa giver jer:

  • Indblik i Prins Henriks sidste sommer og hans usædvanlige skæbne
  • Historien om Jutlandias rejse fra passagerskib til nationalsymbol
  • En rejse gennem dansk handelshistorie med romanen "Vaniljehuset"
Mich Vraa holder spændende foredrag om eget forfatterskab, hvor han fortæller om inspirationen til hans litterære univers og om sin research- og skriveprocesserne. 
Læs den fulde profil: Mich Vraa

Send en uforpligtende forspørgsel på Mich Vraa

Foredrag

Foredrag Mich Vraa: Under en anden himmel

I sommeren 2017, som skulle vise sig at blive Prins Henriks sidste, opholdt han sig i cirka fjorten dage alene på sit slot Chateau Cayx i nærheden af Cahors i Sydfrankrig. 3. august mundede opholdet ud i en meddelelse fra hoffet om at prinsen ikke ville stedes til hvile ved siden af sin hustru i Roskilde domkirke. Meddelelsen vakte furore i kongehuset og befolkningen. Ingen ved rigtig hvad Danmarks franske prins foretog sig i løbet af de uger han tilbragte på sit sydfranske slot. I efteråret 2021 satte forfatteren Mich Vraa sig for at skrive en roman om hvad der kunne være foregået i Henriks sidste sommer. Det blev et arbejde som afstedkom en voksende sympati hos forfatteren for en mand hvis skæbne var virkelig usædvanlig – faktisk præcis så usædvanlig som den var blevet forudsagt af en kinesisk shaman i et havneskur i Hongkong i 1957: ”Du skal forsvinde fra verden, men uden at dø, og du skal genfødes et andet sted og dø under en anden himmel.”   Om bogen Hvem var Henri før han blev Henrik? Den mand som alle danskere over 10 år har en mening om og sikkert føler at de kendte, var en ganske anden før han mødte sin skæbne i London som 30-årig. Her fik han i 1965 ved et tilfælde en prinsesse, Danmarks tronfølger Margrethe, til bords. Mich Vraas roman UNDER EN ANDEN HIMMEL er beretningen om drengen der kom til Fransk Indokina – det nuværende Nordvietnam – som spæd og tilbragte sine første fem år i Hanoi. Ritou (Henris kælenavn) var ældste søn af André, en driftig forretningsmand, hvis formue i dagens valuta formentlig skulle tælles i milliarder. I 1954 da franskmændene forlader Indokina, mister familien stort set alt og flytter til Sydfrankrig under langt mere beskedne forhold. De næste årtier lever den unge Ritou en yderst omtumlet tilværelse med studier i Paris og Hongkong, rejser i Østen, krigstjeneste i Algeriet og endelig en lovende karriere inden for diplomatiet. Da han møder sin kommende hustru i London, er han netop blevet tilbudt en post på ambassaden i Hongkong. I UNDER EN ANDEN HIMMEL fortæller Ritou sin farverige historie til Emma Kirby, en ung, engelsk kok som har reddet ham ned fra et bjerg i Sydfrankrig, hvor han flakkede omkring med en kurv fuld af nyfundne trøfler. De to udvikler et umage venskab, men Emma får aldrig at vide hvem hendes distingverede gæst er.
Forespørg: Mich Vraa Under en anden himmel

Mich Vraa foredrag: Jutlandia – dobbeltforedrag med Mich Vraa og Jesper Bugge Kold

I 2021 er det 70 år siden hospitalsskibet Jutlandia lagde fra Langelinje i København for at begive sig ud på sin sagnomspundne rejse til det krigshærgede Korea. Selv om de fleste danskere har hørt om Jutlandia, ikke mindst pga. Kim Larsens sang om netop Jutlandia, så er det kun de færreste som kender historien bag skibet. Romanen Pigen fra det store hvide skib tager dig med ombord på Jutlandia hele vejen til Korea, tager dig med ind i operationsstuerne og ned i maskinrummet. Romanen udkommer den 23. januar 2021, den nøjagtige dato for afsejlingen, og derfor tilbyder Mich Vraa og Jesper Bugge Kold dette foredrag i hele 2021, hvor vi vil fortælle historien om Jutlandias forvandling rejse fra passagerskib til nationalsymbol, om de ombordværende læger, sygeplejersker og sømænd, om romanens tilblivelse og meget mere. Romanen er blevet til som et samarbejde mellem Mich Vraa og Jesper Bugge Kold, der begge har stor efaring og succes med at skildre historiske stof. Mich Vraa har skrevet romantrilogien Haabet, Peters kærlighed og Faith om de dansk vestindiske besiddelser samt den nyligt udkomne Vaniljehuset, mens Jesper Bugge Kold blandt andet har skrevet de historiske romaner Vintermænd og Land i datid. Begge forfattere er scenevante og kendte for at holde underholdende og interessante foredrag.
Forespørg: Mich Vraa Jutlandia – dobbeltforedrag med Mich Vraa og Jesper Bugge Kold

Mich Vraa foredrag: Vaniljehuset

"Vaniljehuset" er en roman, der handler om en slægtshistorie, der er præget af ambitioner og svigt og den til tider svære kunst at vide, hvad man bør stræbe efter i livet. Fortællingen taget afsæt i slutningen af 1800-tallet. Her vokser skomagerens søn Dusinius op i Odense som det tolvte barn i en søskendeflok. De trange kår i barndomshjemmet får ham til at hige efter rigdom og anseelse. I en alder af otte år er Dusinius allerede gået i gang med at købe billigt og sælge dyrt. Allerede som en ung mand grundlægger handelsfirmaet Vaniljehuset, som med lynende fart bliver et af Danmarks førende. I 1929 ser den ældre og svage Dusinius tilbage på sit omtumlede liv, sin barndoms trænge forhold, sin ungdoms forvirrede kærlighedsforhold og de skjulte forretningsforbindelser, som han fik alt imens Første Verdenskrig buldrede, og som stadig forfølger ham. Romanen om krydderi- og husholdningsartikel-kongen Dusinius Dich lægger sig tæt op ad virkelige hændelser og personer i datidens Odense. Desuden er fortællingen inspireret af Mich Vraas egen familiehistorie.
Forespørg: Mich Vraa Vaniljehuset

Mich Vraa foredrag: Faith

I marts 1917 overdrages De Vestindiske Øer til USA. Faith Netlock, ung fotograf i Charlotte Amalie, overværer ceremonien med blandede følelser. Hun har aldrig følt sig som dansker, og hun ved, at hun aldrig vil blive amerikaner. Men magtskiftet får voldsomme konsekvenser for den unge kvinde, der er arving til Solitude-plantagen. Faith er beretningen om hvordan Danmark vandt og efter 250 år atter mistede sin koloni i Vestindien. Men romanen er først og fremmest en handlingsmættet og intens fortælling om en stærk kvinde i et helt særligt øjeblik i historien. I foredraget Faith løfter Mich Vraa sløret for skriveprocessen og tankerne bag den sidste bog i triologien.
Forespørg: Mich Vraa Faith

Mich Vraa foredrag: Haabet og Dansk Vestindien

I “Haabet” tager Mich Vraa sin læser med tilbage til en grum og ofte glemt beretning i vores lands historie. Fra dengang, hvor Danmark skabte sig en ny velstand på slavearbejde i de vestindiske sukkerplantager. Frem i lyset kommer dermed en af de mørkeste tider i Danmarks historie, hvor kynisk udnyttelse og ufattelig ondskab var hverdag for slaverne, men der var også plads til kærlighed og overlevelse under de forfærdelige vilkår. Tag med Mich Vraa tilbage til det herrens år 1787 og få indblik i en slavehandel, de færreste kan forestille sig, at danskerne har været en del af. Det er et tankevækkende, gribende og vigtigt foredrag med plads til efterfølgende spørgsmål.
Forespørg: Mich Vraa Haabet og Dansk Vestindien

Mich Vraa foredrag: Peters kærlighed

Mich Vraas roman Peters kærlighed, der er første roman i en planlagt serie på tre, og en historisk, præcis skildring af Peter von Scholtens liv. I foredraget fortæller Mich Vraa om inspirationen til til romanen, om sin research- og skriveproces og læser også passager op fra bogen.
Forespørg: Mich Vraa Peters kærlighed

Mich Vraa

Foredrag om eget forfatterskab

Mich Vraa er uddannet journalist. Vraa indstillede efter 16 år karrieren som journalist for at hellige sig forfatterskabet og oversætterjobbet på fuld tid. Mich har oversat en række af tidens store amerikanske og engelske forfattere som fx Jonathan Franzen og Anthony Doerr.

Selv er han også forfatter og især kendt for sin roman “Haabet”, der er første bind i serien om Dansk Vestindien og udkom i 2015. Mich Vraa debuterede i 1982 med “Papegøjejagt” (Wøldike) og har siden udgivet en række bøger.

Book Mich Vraa til et spændende foredrag om eget forfatterskab.

Send en uforpligtende forspørgsel på Mich Vraa

Brug for hjælp?

Telefon: 35 12 12 99

E-mail: kontakt@forfatterforedrag.dk