Gå til primært indhold Gå til footeren

Et foredrag med Camilla Kring giver jer:

  • Strategier til at skabe en fleksibel arbejdskultur, der anerkender medarbejdernes unikke døgnrytmer
  • Indsigt i kronobiologi og dens betydning for produktivitet, helbred og arbejdslivsintegration
  • Værktøjer til at designe en inkluderende og produktiv arbejdsplads for forskellige generationer, især Generation Z
Camilla Krings foredrag vil ikke kun inspirere, men også uddybe jeres forståelse af søvn, døgnrytmer og arbejdsglæde. Hendes ekspertise inden for kronobiologi og evnen til at formidle komplekse emner på en letforståelig måde vil give jer værdifulde indsigter og konkrete værktøjer til at optimere både jeres arbejdsliv og privatliv.
Læs den fulde profil: Camilla Kring

Send en uforpligtende forspørgsel på Camilla Kring

Foredrag

Camilla Kring foredrag : Find din døgnrytme og få mere energi

I er født med en døgnrytme. Det er ikke noget, I vælger. I er genetisk disponeret for at være morgenfrisk eller aftenfrisk. Jo mere I lever i takt med jeres døgnrytme, desto bedre helbred har I, og I får mere energi, livskvalitet og en mere produktiv hverdag. I dette foredrag fortæller Camilla Kring om de fascinerende genetiske variationer, der har betydning for, hvordan I strukturerer og udvikler såvel jeres arbejdsliv som jeres privatliv. Få en ny forståelse af, hvordan I er stykket sammen, og hvordan det at finde og følge jeres rytme kan ændre jeres liv. Landbrugssamfundets hanegal og industrisamfundets taktfaste samlebånd har gennem generationer indprentet deres rytmer i vores måde at leve på. De dikterer en livsstil, hvor "one size fits all". Problemet er, at det ikke passer til den mangfoldighed af døgnrytmer, arbejdsrytmer og familierytmer, der er i nutidens samfund.
Forespørg: Camilla Kring Find din døgnrytme og få mere energi

Camilla Kring foredrag : Sådan skaber I en fleksibel og bæredygtig arbejdskultur

Hvordan skaber vi nye stærke, bæredygtige grundrytmer i arbejdslivet, der understøtter en mangfoldighed af familierytmer, arbejdsrytmer og døgnrytmer? Jeg anbefaler følgende tretrinsmodel til organisationer, der ønsker at skabe en fleksibel arbejdskultur, der understøtter medarbejdernes muligheder for at have indflydelse på deres arbejdsrytmer. Trin 1 – Topledelsen skaber tillid, tryghed og tilhørsforhold Trin 2 – Mindset og værktøjer til at designe et individuelt arbejds- og livsdesign i en kollektiv kontekst Trin 3 - Den fleksible arbejdskultur implementeres i den enkelte virksomheds unikke DNA. Hvordan kan fleksibilitet og individualitet blive en del af jeres organisatoriske arbejdsdesign? I de sidste 17 år har jeg arbejdet med at skabe fleksible arbejdskulturer i organisationer i 17 lande. I dette foredrag vil jeg dele komme med et nyt sprog og konkrete værktøjer til at skabe en fleksible arbejdskultur.
Forespørg: Camilla Kring Sådan skaber I en fleksibel og bæredygtig arbejdskultur

Camilla Kring foredrag : Få øget produktiviteten - Kend og fokusér på dine medarbejderes døgnrytmer

80 procent af jeres virksomheds værdi er immateriel. Det er medarbejderne, der skaber værdien. Hvordan kan man øge livskvaliteten og produktiviteten i vidensvirksomheder? I vidensamfundet er det sund fornuft både menneskeligt og økonomisk at give mennesket arbejdstider, der matcher dets biologiske rytme. Kender I jeres medarbejderes døgnrytmer? Få en indsigt i kronobiologi, som er studiet af menneskets døgnrytmer. Mange virksomheder har teams, der er aktive 22 timer ud af døgnets 24 timer og globale virksomheder er begyndt at matche medarbejdernes døgnrytmer med tidszone arbejde. Dette foredrag giver jer og jeres medarbejdere en indsigt i jeres biologiske ur, og hvordan det har indflydelse på helbred, læring og produktivitet. I får konkrete værktøjer til at skabe arbejdsdesign for henholdsvis A-mennesker og B-mennesker på arbejdspladsen.
Forespørg: Camilla Kring Få øget produktiviteten - Kend og fokusér på dine medarbejderes døgnrytmer

Camilla Kring foredrag : Tiltræk og fasthold Generation Z

Generation Z (årgang 1995 -) udgør 25 procent af medarbejderne i 2022. Generation Z vil have fællesskab, overensstemmelse mellem personlig mission og virksomhedens mål samt work-life rhythm. Det forventes, at generation Z vil have 17 forskellige jobs i løbet af et arbejdsliv. Hvordan tiltrækker og fastholder jeres virksomhed generation Z? Foredraget er målrettet virksomheder, der vil tilpasse sig fremtidens arbejdsstyrke. Få konkrete redskaber til at skabe en arbejdsplads, der understøtter forskellige generationer. Fremtidens arbejdsplads er fleksibel. I får 5 konkrete værktøjer til at designe fremtidens arbejdsplads.
Forespørg: Camilla Kring Tiltræk og fasthold Generation Z

Camilla Kring foredrag : Great Place to Work – sådan bliver din virksomhed nr. 1

Hvordan bliver jeres virksomhed nr. 1 i Great Place to Work konkurrencen? Virksomheder med glade medarbejdere tjener omkring 60 procent mere end virksomheder med mindre glade medarbejdere. Glade medarbejdere producerer mere. De har færre sygedage, og de tiltrækker medarbejdere, som er lige så engagerede i deres arbejde som dem selv. Hvordan får man work-life balance tilfredsheden blandt medarbejderne til at stige samtidig med at produktiviteten øges? Foredraget er målrettet virksomheder, som gerne vil være Danmarks Bedste Arbejdsplads. Med dette foredrag får I 5 strategier til at blive en højdespringer i Great Place to Work konkurrencen.
Forespørg: Camilla Kring Great Place to Work – sådan bliver din virksomhed nr. 1

Camilla Kring foredrag : Livsnavigation – værktøjer til at skabe balance mellem arbejdsliv og privatliv

Fra industrisamfundet er vi vant til at tænke lighed i arbejdstider og arbejdssteder – vi går alle sammen på arbejde på samme tid og på samme sted. Men i dag passer dette ikke med de behov og krav, vi mødes med fra vores arbejde og privatliv. Min balance er ikke den samme som jeres! I Danmark findes der 37 versioner af børnefamilien, arbejdet er både lokalt og globalt, og vores døgnrytmer går fra A til B. Det betyder farvel til one size fits all og goddag til individuelle arbejds- og livssituationer. Dette foredrag giver jer fire konkrete værktøjer til at skabe balance mellem arbejdsliv og privatliv: "Tidsvogter – har kontrol over tiden", "Pilot – sætter kursen", "Dirigent – vælger sin rytme", "Æstetiker – vælger de rette rum"
Forespørg: Camilla Kring Livsnavigation – værktøjer til at skabe balance mellem arbejdsliv og privatliv

Camilla Kring

Døgnrytme: Nøglen til arbejds- og livsglæde

Camilla Kring, født i 1977, er en fremtrædende civilingeniør og ph.d. med ekspertise i arbejdslivets balance og privatlivets harmoni. Hun grundlagde B-samfundet, en global bevægelse med medlemmer i 50 lande, der støtter B-mennesker i deres stræben efter balance.

Camilla er civilingeniør- og har en ph.d.-grad fra Danmarks Tekniske Universitet. Camilla ejer af Super Navigators ApS. Dette førende kursus- og konsulentfirma fokuserer på at skabe attraktive arbejdspladser, der forener livskvalitet med produktivitet.

Camilla er også en anerkendt forfatter med værker som “Livsnavigatøren”, “Supernavigatør”, “Jeg er B-menneske – Kampskrift for et samfund, der understøtter alle døgnrytmer” og “Find din døgnrytme – og få overskud i hverdagen”.

Som TEDx-speaker og medstifter af Tænketanken “Bæredygtigt Arbejdsliv” deler Camilla sin dybdegående viden om anvendt kronobiologi. Hendes ekspertise gør hende til en eftertragtet autoritet, der hjælper mennesker med at opnå en bedre balance mellem arbejde og privatliv samt optimere deres livskvalitet og produktivitet

Book Camilla kring til et foredrag og bliv klogere på døgnrytme, søvn og arbejdsglæde.

Send en uforpligtende forspørgsel på Camilla Kring

Brug for hjælp?

Telefon: 35 12 12 99

E-mail: kontakt@forfatterforedrag.dk