Anders Kjærgaard har været aktiv soldat i knap ni år, hvoraf de fem blev brugt ved Slædepatruljen Sirius – som forskoleelev, patruljemand, næstkommanderende, som leder for Sirius’ forskole og senest som leder for Slædepatruljen. Undervejs har han kørt over 10.000 kilometer på hundeslæde i Nordøstgrønland i et af verdens mest øde og ekstreme områder.
I dag er Anders autoriseret psykolog og godkendt specialist i klinisk psykologi og arbejder som militærpsykolog ved Forsvarets Militærpsykologiske Afdeling under Veterancentret. Han han gennem et årti desuden været tilknyttet Sirius’ forskole som udvikler af og underviser på det psykologiske undervisningsforløb, der forbereder soldaterne på tjenesten i Nordøstgrønland. Derudover er han en del af afviklingen ved soldaternes hjemkomst når de vender hjem efter 26 måneder.
Sirius tur-retur er en fascinerende og personlig beretning om livet i vildmarken fra en soldat og psykolog, der kender SIRIUS indefra og elsker Nordøstgrønland. Foredraget berører de psykologiske aspekter før, under og efter Sirius og integrerer samtidig den forskning der arbejder med at afdække de faktorer, der bestemmer, hvordan personer klarer sig i ekstreme miljøer. Forskningsfeltet hedder ICE, Isolated, Confined and Extreme environments, på dansk: isolerede og afgrænsede ekstreme miljøer. Inden for dette felt undersøger man individers og gruppers præstationsevne og de særlige udfordringer, de møder i miljøer, der stiller ekstraordinære krav til tilpasning og ydeevne. Hvilke særlige kvaliteter og træk er der brug for når man leder efter the right stuff? Hvad skal der til, for at et team fungerer godt i ekstreme omgivelser? Hvilke udfordringer møder de? Hvordan udvikler deltagerne og den sociale dynamik sig over tid i små, isolerede grupper, og hvordan kan konflikter håndteres? Og hvad er de langsigtede konsekvenser af et længerevarende ophold i et isoleret miljø?
Selvom udfordringerne er mange i disse miljøer, klarer flertallet deres opgaver godt. Måske på grund af effektiv udvælgelse og god oplæring. De fleste nyder opgaven og vokser personligt, og flere er således ivrige efter at vende tilbage. Oplevelsen i det ekstreme miljø er for mange et enestående fix, som siden kan være svært at erstatte.